Újpalotai Ökumenikus Esték V.
B. Tóth Klára előadása

0
1282
views

Az előadás témája: Hit és művészet kapcsolata. A szakrális művészet jelentősége

B.Tóth Klára festőművész, restaurátor, vizuális nevelő és költő.

B.Tóth Klára 1955-ben született Budapesten. A Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakán végzett 1982-ben,három felnőtt gyermek édesanyja. Középületek falképeit, múzeumok táblaképeit restaurálja,emellett.fest,könyveket illusztrál, tanít. (Első verseskötete :Archullató,2011,Szófia Kiadó,Második:Föld rácsain,2014.) Versei és prózai írásai antológiákban, irodalmi folyóiratokban jelennek meg.Tagja többek közt a Magyar Alkotóművészek országos Egyesületének, a Restaurátorkamarának és a Magyar Írószövetségnek.

Festő-restaurátorként próbálom meghosszabbítani a műalkotások életét, megmenteni a hajdani alkotó keze munkáján túl azt a megfoghatatlan többletet, ami a festés végére – ha igazán ihletett alkotás – összeáll, amibe beleborzongunk, mert a becsületesen megfestett kép mellett/fölött ott rezeg valami földöntúli, a kép nyelvén kimondott transzcendens üzenet, amit a festő médiumként közvetít, mikor izzó szenvedéllyel veti bele magát az alkotásba, aztán összeomlik, kiüresedik, hogy később újra telítődjön, újra feláldozhassa magát. Ezt a többletet próbálom visszaadni, hogy a műalkotás évszázados sérülések során elveszett eredeti üzenete újra megszólalhasson.

A belső párbeszéd melléktermékeként a festmények, grafikák mellett versek, novellák, esszék is születnek, itt-ott megjelennek, felbukkannak folyóiratok lapjain, antológiákban, élik a maguk kiszámíthatatlan életét. Bibliai, művészettörténeti kiadványaink mellett 2011-ben jelent meg Archullató című verseskötetem saját illusztrációkkal, és 2014-ben a Föld rácsain című kötetem kapott lehetőséget a megjelenésre, de a virtuális íróasztalfiókban több vers-és prózakötet, gyerekkönyv is kiadásra vár…

(Forrás: http://www.parokia.hu/kozosseg/szerzo/92/)

Az alkalmon készült képek: